انواع قطعات ماشین سنگین و کاربرد آن ها

ماشین های سنگین از قطعات ریز و درشتی ساخته شده اند که تأثیر زیادی بر سلامت و کارایی خودرو دارند. در ادامه به معرفی مهمترین قطعات ماشین سنگین می پردازیم.

  1. موتور
  2. تاخوگراف
  3. توربو شارژ
  4. اینتر کولر
  5. کروز کنترل
  6. سیستم ترمز الکترونیکی
  7. سیستم tcs
  8. سیستم GPS

 

1-موتور

موتور قلب ماشین سنگین محسوب می شود که نیروی حرکتی آن را تأمین می کند. همچنین موتورهای دیزلی و بنزینی بیشترین کاربرد را دارند. موتور وظیفه تولید انرژی مکانیکی برای حرکت را بر عهده دارد.

2-تاخوگراف

تاخوگراف در دو نوع دیجیتال و آنالوگ به بازار عرضه شده است. وظیفه این قطعه ثبت اطلاعات حرکتی خودرو همچون سرعت، مسافت طی شده، میزان استراحت راننده و … می باشد.

3-توربو شارژ

این قطعه در اکثر خودروهای سنگین تعبیه شده است و وظیفه آن فشرده سازی هوای ورودی به موتور جهت افزایش فشار و چگالی جهت تأمین اکسیژن بیشتر برای استفاده در فرآیند سوختن گازوئیل و … می باشد. همچنین این قطعه نه تنها هوای زیادی را وارد محفظه سیلندر می کند و سبب افزایش عملکرد و قدرت موتور می شود بلکه توربو شارژ توانایی کاهش وزن موتور و بهینه سازی مصرف سوخت و افزایش راندمان ماشین را دارد. البته ماشین های سنگین که دارای توربو شارژ هستند در مقایسه با سایر ماشین ها سوخت کمتری مصرف می کنند.

4-اینتر کولر

یکی از قطعات مهم دیگر برای خودروهای سنگین اینتر کولر است که تقریبا تمامی ماشین های سنگین از آن برخوردار هستند. این قطعه به عنوان یک مبدل حرارتی عمل می کند به این صورت که هوای ورودی را خنک کرده و بازده موتور را افزایش می دهد. توجه داشته باشید که اینتر کولر و توربو شارژ مکمل یکدیگر هستند. به طوری که توربوشارژ هوا را فشرده کرده و بخاطر فشرده سازی دمای هوا زیاد می گردد در حالی که اینتر کولر این دما را کاهش می دهد.

5-کروز کنترل

این قطعه وظیفه کنترل سرعت خودرو به صورت اتوماتیک را بر عهده دارد. همچنین کروز کنترل در بسیاری از ماشین های سنگین همچون کامیونت ها، کشنده ها، کامیونها و … تعبیه شده است و در هنگام رانندگی برای راننده بسیار کمک کننده است.

6-سیستم ترمز الکترونیکی

وظیفه سیستم ترمز ebs، ارسال سیگنال های الکترونیکی، اعلام خطر و ایجاد قدرت زیاد برای ایستادن ماشین می باشد. این قطعه قابلیت نصب بر روی انواع تریلر، کامیون و اتوبوس را دارد.

ترمز ebs نسبت به ترمز معمولی ایمن تر است و یک ترمز الکترونیک ضد قفل محسوب می شود چون در هنگام فعال شدن، ترمز کمکی هم زمان با ترمز چرخ ها عمل کرده و ماشین را متوقف می کند.

توجه داشته باشید که ترمز ESP یکی از مهم ترین سیستم های ترمز است که ماشین سنگین باید به آن مجهز باشد چرا که در شیب های تند و جاده های خطرناک از واژگونی کامیون جلوگیری می کند.

7-سیستم tcs

وجود این قطعه در ماشین های سنگین بسیار مهم و ضروری است به این صورت که نبود آن خسارات بسیار سنگین و غیرقابل جبرانی به بار می آورد. سیستم tcs یا سیستم کنترل کشش در جاده های برفی و یخبندان می تواند مانع از لغزش ماشین شود.

8-سیستم GPS

این سیستم برای آگاهی راننده از موقعیت کنونی ماشین کاربرد دارد. همچنین مانع از دزدی و سرقت ماشین سنگین می گردد.

 

معرفی سایر قطعات مهم ماشین سنگین

  1. گیربکس
  2. بلبرینگ
  3. سوپاپ
  4. شاسی
  5. میل گاردان
  6. سپر
  7. فیلتر سوپاپ خشک کن
  8. کمک فنر
  9. گلگیر
  10. پمپ باد ماشین های سنگین
  11. رینگ

 

1-گیربکس

این قطعه نقش مهمی در انتقال قدرت ماشین دارد. به این صورت که می تواند دور موتور و سرعت خودرو را تنظیم کند و سپس بین سرعت چرخ و موتور تناسب ایجاد نماید. گیربکس خودروهای سنگین به صورت دستی یا اتوماتیک می باشد و با گذشت زمان احتمال خرابی در هر دو نوع وجود دارد. برای افزایش طول عمر گیربکس بهتر است به صورت مداوم بررسی شود و اگر نیاز به تعویض روغن باشد، فورا اقدام شود.

خرید قطعات گیربکس

2-بلبرینگ

بلبرینگ از دو قسمت؛ غلطک و یاتاقان تشکیل شده است. ساچمه، کاسه نمد و واشر اجزای این قطعه مهم در کامیون محسوب می شوند. وظیفه بلبرینگ ها این است که اصطکاک ایجاد شده بین دو قسمت در حال حرکت را به حداقل برسانند و آن را آرام کنند.

3-سوپاپ

این قطعه روی سر سیلندر قرار دارد و وظیفه آن، کنترل ورود هوا، سوخت و خروج دود می باشد.

4-شاسی

شاسی ها بر شکل و اندازه کامیون تأثیر بسیار زیادی دارند چون قطعه ای است که سایر قطعات از قبیل موتور، مخزن سوخت، کابین، باتری و فرمان، بر روی آن سوار می شود.

5-میل گاردان

این قطعه در کامیون انتقال نیرو از گیربکس به دیفرانسیل را بر عهده دارد.

6-سپر

سپر در ماشین های سبک و سنگین نقش ضربه گیر را دارد به این صورت که در تصادفات میزان خسارت وارد شده به ماشین کاهش می یابد.

7-فیلتر سوپاپ خشک کن

فیلتر سوپاپ خشک کن در انواع فیلتر خشک کن توری فلزی، فیلتر خشک کن توری لاکی و … تولید و عرضه شده است. همچنین در سوپاپ های ساعتی فیلتر خشک کن یا فیلتر سوپاپ خشک کن تعبیه شده است که قطرات روغن موجود در هوای فشرده و بخار آب را جداسازی کند.

8-کمک فنر

سیستم تعلیق در خودرو شامل فنرها، کمک فنرها و اتصالات می باشد و وظیفه آنها جذب ضربات و نوسانات جاده و کاهش لرزش و افزایش راحتی سرنشینان می باشد.

کمک فنرها در قسمت های مختلف ماشین سنگین همچون صندلی جلو، صندلی عقب کابین، شاسی ها و … به کار می روند. ماشین های سنگین در جاده های مختلف در حرکت می باشند و سلامت کمک فنرها بسیار اهمیت دارد.

9-گلگیر

جنس گلگیر از پلاستیک و گاهی فلز است و به صورت نیم دایره و قوسی شکل می باشد. این قطعات یدکی کامیون، از چرخ ها نگهداری می کنند.

10-پمپ باد ماشین های سنگین

بسیاری از ماشین های سنگین به ترمز بادی مجهز هستند و پمپ های باد وظیفه تأمین هوای مورد نیاز این وسایل را بر عهده دارند. مهمترین قطعات این سیستم شامل تفنگ بادکش، کیسه باد و سوپاپ های بادی می باشد.

11-رینگ

رینگ یه حلقه فلزی و پهنی است که تایر روی آن قرار می گیرد و در تمام خودروهای سنگین کاربرد دارد. رینگ مناسب وظیفه نگهداری و حفظ تعادل تایر را بر عهده دارد.

جمع بندی

لیست مهمترین قطعات خودروهای سنگین نسبتا طولانی است به طوری که نمی توان همه موارد را در یک مطلب گنجاند. به همین خاطر در این مطلب سعی کردیم که برخی از قطعات مهم و پرمصرف خودروهای سنگین را معرفی و در مورد هر کدام توضیحاتی کوتاه ارائه کنیم.